Vijesti / Svijet

SVIJET

Decenijama pogrešno optuživan za širenje HIV-a

Decenijama pogrešno optuživan za širenje HIV-a
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: GOOGLE.COM

gay-serbia.com20.10.2017

Gaetan Dugas je bio stjuart u "Air Canada" i označen je kao nulti pacijent u studiji iz 1984. godine koju je napravio amerčki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Novinari su Dugasa opisivali kao promiskuitetnog muškarca koji je nastavio da ima seksualne odnose sa muškarcima iako je znao da je rizičan kao prenosilac virusa. Sada su naučnici na Univerzitetu Arizona proučavali istoriju mutacija virusa i došli su do zaključka da je epidemija otpočela mnogo prije Dugasovog vremena, pa čak i na drugom mjestu. Oni su uporedili uzorak Dugasove krvi iz 1983. sa osam drugih uzoraka homoseksualaca i biseksualaca iz druge polovine 70-ih. Izlovali su HIV virus zahvaljujući tehnici koja je poznata pod imenom molekularni sat.

Radi se o vrsti "porodičnog stabla" različitih verzija virusa u godinama koje su iza nas. Dugasov virus se našao na sredini porodičnog stabla, a ne na početku, što dokazuje da on nije bio prvi slučaj u Americi. Naučnici tvrde da je epidemija počela oko 1970. u Njujorku i da je virus vjerovatno stigao sa Haitija ili iz neke druge karipske zemlje. Dugas je zapravo bio žrtveno jagnje dok se o epidemiji malo znalo. Nulti pacijent je postao pogodan simbol kulture koja je bila spremna da diže paniku zbog gej muškaraca u čijim tijelima cirkulišu mikrobi - rekao je aktivista Greg Gonzalves.

Magazin "People" je 1987. izdvojio Dugasa kao jednog od 25 najintrigantnijih muškaraca godine i tada je napisano da je "njegov nepresušni seksualni nagon podstakao epidemiju koja je odnijela i njegov i živote hiljada drugih ljudi". Iste te godine "Times" je pisao sličnu stvar o Gaetanu. "Njujork post" ga je nazvao "muškarcem koji nam je donio sidu".

Kako je došlo do toga da vodeći američki mediji čovjeka proglase sociopatom? Dugas je rođen u Kvebeku 1952. Preselio se u Vankuver sa 20 godina da bi učio engleski i počeo da radi kao stjuart. Počeo je da leti za "Air Canada" 1974. Dugas, koji je svake godine mjenjao veliki broj seksualnih partnera, boravio je i u Njujorku i San Francisku.

Godine 1980. mu je dijagnosticiran Kapozi sarkom, vrsta raka koju često dobijaju pacijenti zaraženi HIV-om. Dugas je naučnicima bio od velike pomoći, učestvovao je u njihovim istraživanjima i dao im informacije kojih je mogao da se sjeti, a koje su omogućile da uđu u trag 72 osobe sa kojima je imao seks. Umro je u Kvebeku 1984. u 31. godini.

OSTALI ČLANCI

Romea i Romeo

SVIJET

Romea i Romeo

Zvaničnici Verone najavili su kako će njihova čuvena atrakcija, takozvani balkon Romea i Julije, biti otvorena i za sklapanje građanskih unija.

Preminuo Guido Westerwelle

POZNATI

Preminuo Guido Westerwelle

Bivši nemački ministar inostranih poslova i predsednik Stranke slobodnih demokrata Gvido Vestervele preminuo je od leukemije u 54. godini, saopštila je...

Gej par na ulicama Jerusalima

NETOLERANTNI GRAD U TOLERANTNOJ ZEMLJI

Gej par na ulicama Jerusalima

Nedavno objavljeni krišom urađeni video-snimak koji prikazuje izraelski gej par kako šeta držeći se za ruke ulicama Jerusalima dok se prolaznici osvrću, zure u njih i psuju, izazvao je...

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se