Vijesti / Društvo

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Provode više vremena sa svojom djecom
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: GAY-SERBIA.COM

gay-serbia.com16.8.2017

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Centar za istraživanje stanovništva Univerziteta iz Teksasa koristio je podatke Zavoda za popis stanovništva s uzorcima više od 40.000 roditelja, a istraživanjem su utvrdili kako to dodatno vrijeme proizilazi uglavnom iz činjenice kako su majke iz istopolnih porodica više fokusirane na aktivnosti s djecom, kao i majke iz heteroseksualnih veza, dok očevi iz strejt porodica s djecom provode upola manje vremena, piše Independent Online. Žene u prosjeku provedu 100 minuta dnevno u aktivnostima s djecom u poređenju s prosječnih 50 minuta koliko dnevno provode očevi koji su u braku ili vezi sa ženom. No, očevi u istopolnoj vezi provode otprilike isto toliko vremena sa svojom djecom kao i majke ili dvostruko više od strejt očeva.

Istraživanje je analiziralo vrijeme koje roditelji provode u aktivnostima bitnim za fizički i spoznajni razvoj djece. U to su bile uključene aktivnosti poput čitanja, igranja, pomaganja oko pisanja zadataka, kupanja i odlazaka ljekaru, a nisu uključivale pasivne aktivnosti poput gledanja televizije ili obavljanja kućnih poslova u djetetovoj prisutnosti. "Prema rezultatima našeg istraživanja uvidjeli smo kako djeca u istopolnim porodicama provode oko 3,5 sata dnevno u aktivnom druženju s roditeljima u poređenju s 2,5 sata u porodicama s roditeljima različitog pola", rekla je dr. Priket.

Iako istraživanjem nije bilo moguće objasniti u čemu je ta osnovna razlika, dr. Priket kaže kako postojeće istraživanje nudi moguće objašnjenje: "Moguće je kako veliku ulogu u tome igra sam odabir da se bude roditelj, obzirom na način na koji istopolne porodice to postaju; poput stupanja u vezu s partnerom/kom koji/a već ima dijete, ili postaju roditelji zahvaljujući vještačkoj oplodnji ili surogat majčinstvu, usvajanjem... čime se ukazuje na veliku želju da neko bude roditelj. S druge strane roditeljstvo ostaje rodno uslovljen proces, očevi koji su u vezi sa ženom još uvek nastoje biti oni koji najviše zarađuju i izdržavaju porodicu dok su njihove partnerke više usredsređene na kućne obaveze".

FOTOGRAFIJA: RELIGIONNEWS.COM

FOTOGRAFIJA: HUFFINGTONPOST.COM

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

Dirljiv razgovor starca i tinejdžera

DRUŠTVO

Dirljiv razgovor starca i tinejdžera

U emotivnom videu 78-godišnji Percy razgovara s 13-godišnjim Louisom o tomu kako je bilo odrastati kao gej, kad je homoseksualnost bila kažnjiva.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se