Vijesti / Društvo

DRUŠTVO

Gdje su LGBT znanstvenice i znanstvenici?

Gdje su LGBT znanstvenice i znanstvenici?
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: WASHTIMES.COM

crol.hr22.6.2017

U vrijeme sve većeg prihvaćanja LGBT populacije u svakodnevnom životu, primjećuje li se taj isti pozitivan pomak i u znanosti.

Mnogo je rada uloženo u poboljšanje položaja žena i drugih manjina u znanosti, što se ne može reći za položaj LGBT znanstvenika. Ispitivanje Royal Societya o različitostima u znanstvenoj zajednici Ujedinjenog Kraljevstva sadržavalo je kategorije poput spola, nacionalnosti, starosti i tjelesne sposobnosti, ali ne i seksualnu orijentaciju ispitanika.

Drugo istraživanje pokazalo je da su LGBT znanstvenici/e manje zadovoljni svojim poslom u usporedbi s heteroseksualnim kolegama i kolegicama te LGBT osobama u drugim zanimanjima te da oko 43% LGBT znanstvenika skriva svoju orijentaciju na poslu. Negativna posljedica je da mnogi mladi, unatoč talentu, odustaju od znanstvene karijere zbog straha od neprihvaćanja njihovog seksualnog/rodnog identiteta.

FOTOGRAFIJA: GOOGLE.COM

Postoji više razloga za takvo nepovoljno radno okruženje u kojem se nalazi velik broj LGBT znanstvenika. Jedan od njih je sama srž znanosti, u kojoj se zbog njezine stroge objektivnosti i neutralnosti, pitanje različitosti zaposlenika često uopće ne doživljava kao predmet rasprave. Razgovori među kolegama, za razliku od onih u društvenim znanostima i umjetnosti, najčešće su usmjereni na posao. U karijeri gdje se potpuna posvećenost znanosti smatra idealom, naglašavanje osobnog identiteta ili interesa može se doživjeti kao nedostatak predanosti. Mnogi gejevi i lezbijke skrivaju svoje orijentacije bojeći se negativne reakcije kolega o kojima ovisi napredak i u inače iznimno kompetitivnoj znanstvenoj karijeri.

Pozitivan utjecaj imaju i organizacije poput LGBT CERN i OUT in STEM koje rade na većoj vidljivosti i povezivanju LGBT znanstvenika. Predsjednik LGBT CERN-a Alex Brown kaže da, premda se stvari u znanosti mijenjaju nabolje, za promjene treba vremena te da stvaranje uključive okoline ovisi i o vidljivoj potpori heteroseksualnih kolega. Naposljetku, prihvaćanjem različitosti u svojim redovima, znanost može biti samo na dobitku. Znanstveni rad je timski rad koji je uspješan jedino ako pojedinci prihvaćaju i podržavaju jedni druge. Različiti ljudi imat će različite ideje, interese i pristupe problemu, što je preduvjet za svako kvalitetno znanstveno istraživanje.

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Provode više vremena sa svojom djecom

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se