Vijesti / TV i film

TV I FILM

Prvi LGBTQ film u historiji koji je osvojio Oscara

Prvi LGBTQ film u historiji koji je osvojio Oscara
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: LGBTI.BA

lgbti.ba6.3.2017

Na 89. dodjeli Oscara koja je održana 26. februara, film Moonlight osvojio je tri nagrade.

U šokantnom momentu, Moonlight je dobio nagradu za najbolji film nakon što su prezenteri/ke Warren Beaty i Faye Dunaway greškom iščitali/e ime pogrešnog filma sa kartice (La La Land). Ovo je prvi LGBTQ film u historiji koji je osvojio Oscara za najbolji film. Priča prati mladog muškarca Chirona koji živi u problematičnom kvartu Miamija, u tri čina – od djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa do odraslosti. Tokom tog perioda, Chiron se bori s vlastitim seksualnim identitetom, konceptima muškosti i svojim osjećajima prema prijatelju Kevinu, pri tome živeći u teškim okolnostima kod kuće i proživljavajući nasilje u školi. Moonlight balansira između jako intimne priče o ljubavi, identitetu, porodici i prijateljstvu dok ispisuje sliku o većem iskustvu toga šta znači biti mladi, crni, queer muškarac.

FOTOGRAFIJA: LGBTI.BA

Pisac Tarrell Alvin McCraney, koji je napisao kratki dramski komad In Moonlight Black Boys Look Blue koji je inspirirao film, te režiser i scenarista Barry Jenkins, osvojili su i Oscara za najbolji adaptirani scenario. “Ovo je za sve crne i smeđe dječake i djevojčice i one koji/e se ne prilagođavaju rodovima, a koji sebe ne vide. Pokušavamo pokazati i vas i nas, stoga, hvala vam, i ovo je za vas”, rekao je McCraney. “Svi ljudi koji misle da ne postoji ogledalo za njih, da se njihov život ne ogleda ni u čemu, mi smo tu za vas. I u naredne četiri godine, nećemo vas zaboraviti”, dodao je Jenkins. Mahershala Ali osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Juana. Ovo ga je učinilo prvim glumcem muslimanom koji je osvojio Oscara.

OSTALI ČLANCI

Biseksualna špijunka

LGBT - TV

Biseksualna špijunka

Uoči premijere filma "Atomic Blonde", Charlize Theron gostovala je u showu Andyja Cohena, a na pitanje zašto je važno da je junakinja koju glumi u filmu biseksualna odgovorila: "Zašto ne? Mislim, čudno je što toliko govorimo o tome, dosad bi to već trebalo biti normalno.

Film o časnoj sestri lezbijki Benedetti Carlini

TV I FILM

Film o časnoj sestri lezbijki Benedetti Carlini

"Blessed Virgin" ("Blagoslovljena djevica") naslov je novog filma Paula Verhoevena koji je odlučio portretirati časnu sestru iz 17. stoljeća...

Nova sezona serije Versaj

TV I FILM

Nova sezona serije Versaj

Britanska televizija koja je bila na meti pritužbi gledalaca zbog "previše seksa i golotinje" u seriji "Versaj". Medjutim nova sezona je počela!

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se