Vijesti / TV i film

TV I FILM

Prvi crnogorski film LGBT tematike

Prvi crnogorski film LGBT tematike
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: CROL.HR

crol.hr23.4.2017

Gej mladić koji se zaljubljuje u najboljeg prijatelja u središtu je priče prvog crnogorskog filma LGBT tematike, "Maske".

Glavnu ulogu tumači Stevan Milivojević, nekadašnji direktor LGBT Foruma Progres. Ostali glumci u filmu su naturščici. Film je diplomski rad Biljane Božović, koja je specijalizirala audiovizualnu produkciju na Fakultetu vizualnih umjetnosti. Ideju za film, autorica je, kako je kazala za crnogorske Vijesti, dobila nadahnuta razgovorom s gej prijateljem koji se našao u situaciji sličnoj onoj koju prikazuje u “Maskama”. Istovremeno je inspirira i odnos društva i položaj LGBT osoba u Crnoj Gori općenito. "Godinama podržavam LGBT populaciju u Crnoj Gori, tema mi je bila zanimljiva i intrigantna, pa sam tako odlučila da ovo bude moj završni rad”, rekla je.

Nada se da će kod publike probuditi interes te da će gledateljstvo razumjeti poruku i uvidjeti da u crnogorskom društvu nije lako biti drugačiji. "Nadam se da će shvatiti kako je teško kriti od ostalih kad je čovjek drugačiji i da, kad takav pojedinac otkrije pravog sebe, on u većini slučajeva bude odbačen”, kazala je i dodala kako se odlučila za otvoren kraj filma: "Na gledateljima je da odluče hoće li jedan od glavnih aktera, usprkos prvobitnom odbacivanju prijatelja, na kraju odlučiti da mu se pridruži u povorci, brani ga od huligana ili će ostati s druge strane povorke“. Film je snimljen potpuno volonterski, bez budžeta, a u LGBT Forumu Progres smatraju ga povijesnim ostvarenjem, posebice jer umnogome doprinosi uvođenju queer kulture u Crnu Goru na velika vrata.

OSTALI ČLANCI

Biseksualna špijunka

LGBT - TV

Biseksualna špijunka

Uoči premijere filma "Atomic Blonde", Charlize Theron gostovala je u showu Andyja Cohena, a na pitanje zašto je važno da je junakinja koju glumi u filmu biseksualna odgovorila: "Zašto ne? Mislim, čudno je što toliko govorimo o tome, dosad bi to već trebalo biti normalno.

Film o časnoj sestri lezbijki Benedetti Carlini

TV I FILM

Film o časnoj sestri lezbijki Benedetti Carlini

"Blessed Virgin" ("Blagoslovljena djevica") naslov je novog filma Paula Verhoevena koji je odlučio portretirati časnu sestru iz 17. stoljeća...

Nova sezona serije Versaj

TV I FILM

Nova sezona serije Versaj

Britanska televizija koja je bila na meti pritužbi gledalaca zbog "previše seksa i golotinje" u seriji "Versaj". Medjutim nova sezona je počela!

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se