Vijesti / Društvo

POSTAJE LI SRBIJA PRAVA EVROPSKA DRŽAVA?

Prva gej premijerka na Balkanu

Prva gej premijerka na Balkanu
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: GAYECHO.COM

b92 / AFP / GayWoo16.6.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Anu Brnabić, koja je otvoreno homoseksualka, za premijerku Srbije, javio je AFP.

Vučić je naveo da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu. Takođe, naveo je i da je ona vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku Srbije.

Na pitanje šta mu je rekla Ana Brnabić kada joj je saopštio rekao je "pojma nemam, hvala, valjda ili tako nešto kurtoazno" i dodao je da mu je donela poklon sa putovanja. Vučić je rekao i da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje.

FOTOGRAFIJA: FRONTSLOBODE.BA

Svetske agencije o izboru nove premijerke

Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave.

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja.

Rojters je takodje konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabić poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade „veoma konzervativne zemlje“.

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo „tešku odluku u interesu Srbije i njenih gradjana“.

Podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao "istorijsku" odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.

FOTOGRAFIJA: SLOBODNAEVROPA.ORG

Reakcija LGBT organizacija

Gej premijer ne znači i da se odmah prava poštuju
Organizacija za lezbijska ljudska prava LABRIS pozdravila je danas odluku predsednika Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić.

U saopštenju LABRIS-a se navodi da se ovim izborom neminovno skreće pažnja domaće i svetske javnosti na Srbiju, ali nažalost, ne i na položaj LGBT populacije, konkretno lezbijki.

Kako smatraju, lezbijka na čelu Vlade Srbije ne znači da je Srbija automatski zemlja u kojoj se ljudska prava LGBT osoba poštuju i u kojoj su pripadnici te populacije bezbedni i sigurni.

U LABRIS-u očekuju da će dolaskom Brnabićeve na čelo vlade država sa, kako navode, mnogo više pažnje i sluha pratiti i reagovati na probleme sa kojima se susreće LGBT populacija.

Takođe se, kažu, nadaju da će tokom trajanja mandata premijerke, Vlada Srbije podržati nove zakonske inicijative kao što je Zakon za registrovanje istopolnih zajednica, koji je LABRIS izradio i promoviše od 2010.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Provode više vremena sa svojom djecom

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se