Vijesti / Društvo

DVE PARADE U JEDNOM DANU

Prvi Trans prajd u Beogradu

Prvi Trans prajd u Beogradu
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: TANJUG.RS

Tanjug / RTS / Gaywoo20.9.2015

Prvi Prajd transrodnih osoba u Beogradu završen je bez incidenata, a tu manifestaciju obezbeđivali su pripadnici policije.

Transrodne osobe nosile su transparente na kojima je pisalo: „Niko nije slobodan, dok svi nisu slobodni“, „Ja sam Jelena nisam Pera“... Među okupljenima bilo je onih koji su već promenili pol, kao i pripadnika još uvek muškog pola, koji su po ličnom osećaju žene što si u pokazali garderobom, dugim kosama i šminkom. Zato je i sa te manifestacije poslat zahtev da im u dokumentima stoje fotografije kako se i osećaju - kao žene.

FOTOGRAFIJA: TANJUG.RS

Nakon govora organizatora okupljeni su se opustili i plesali uz muziku, a bilo je i onih koji nisu mogli da savladaju strasti, već su se na očigled svih ljubili na klupi. Trans prajd je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije, skup je nadletao i policijski helikopter, ali kako se pokazalo, za tim nije bilo potrebe, jer je sve prošlo bez ikakvih incidenata. Kod zgrade srpskog parlamenta okupila se i grupa građana koja je mirno protestovala noseći ikone u rukama.

Kako je tekla Trans parada

Trans parada je počela obraćanjem predstavnica trans populacije i romske zajednice, koji su zatražili izmenu Zakona o matičnim knjigama, kako bi im u ličnim dokumentima stajale fotografije u rodu „kako se osećaju, šminkaju i oblače“ i pod imenom koje su izabrali.

Obraćajući se pripadnicima trans i LGBT populacije, major Helena Vuković poručila je da je potrebna i senzibilizacija MUP-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih socijalnih i zdravstvenih službi, koje imaju kontakt sa trans osobama.

Vukovićeva je naglasila da je ovo prvi put da se povodom Prajda, izdvojeno okupljaju trans osobe i već je zakazala novi Trans prajd u „Mesecu ponosa“ – junu 2016. godine.

Predstavnik Romske zajednice Zlatomir Jovanović, čestitajući prvi Trans prajd, ocenio je da obe grupacije imaju problem prilikom dobijanja ličnih karti, ali i kada je reč o uticaju u lokalnoj zajednici.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Provode više vremena sa svojom djecom

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se