Vijesti / Lifestyle

ZNANOST / NAUKA

DNK otkriva je li netko gay?

DNK otkriva je li netko gay?
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: THEDAILYBEAST.COM

24sata.hr29.3.2016

Ideja o genetičkoj komponenti proizašla je iz činjenice da su jednojajčani blizanci najčešće iste seksualnosti, što je posljedica različitih obrazaca metilacije DNK-a.

Dugo se vjerovalo kako ljudska seksualnost počiva na biološkoj osnovi, s time da su određeni geni povezani s homoseksualnošću. Čini se kako DNK skriva tajnu je li netko gay, i to sa 70-postotnom točnošću , tvrde znanstvenici sa Sveučilišta California u Los Angelesu.

Ovo je prvi primjer modela koji predviđa seksualnu orijentaciju na temelju molekularnih markera. Ideja o genetičkoj komponenti proizašla je iz činjenice da su jednojajčani blizanci najčešće iste seksualnosti , piše Daily Mail .

Izmjena ljudskog DNK-a negdje ima jači, a negdje slabiji efekt, a to ovisi o hormonskim učincima na fetus još u majčinoj utrobi. Uporište novog saznanja o određivanju seksualnosti upravo je u tim različitim obrascima metilacije, odnosno izmjene stanica. Takve obrasce znanstvenici povezuju s homoseksualnošću.

Ovo saznanje još uvijek ne znači kako se spolna orijentacija može predvidjeti prije rođenja djeteta jer studiju su proveli samo na odraslim ljudima. Ipak, možda i pomalo kontroverzno zvuči ideja da se metilacija DNK-a može mijenjati u odrasloj dobi, što znači da netko tko je gay ne mora nužno takav i ostati.

OSTALI ČLANCI

Novo lice brenda

MODERNA OBITELJ

Novo lice brenda

Dvojica gej očeva iz Atlante i njihovo četvero djece, zahvaljujući popularnosti na društvenim mrežama, postali novo zaštitno lice Acne Studios.

Prvi čovjek Apple-a

LIFESTYLE

Prvi čovjek Apple-a

Nikad o svojoj seksualnosti nisam govorio. Sve do sad. Želim biti jasan, ponosan sam što sam gay i smatram to jednim od najvećih božjih darova, napisao je Cook.

Rekreirali fotografiju staru više od 20 godina

LIFESTYLE

Rekreirali fotografiju staru više od 20 godina

Nicholas Cardello i Kurt English u vezi su više od dva desetljeća, a rekreiranjem fotografije koju su snimili u martu 1993. godine na paradi ponosa u Washingtonu rastopili su srca mnogih korisnika interneta.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se