Vijesti / Lifestyle

POVJEST I ZNAČENJE DUGINIH BOJA

Kako je duga postala simbol gay pridea

Kako je duga postala simbol gay pridea
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: AELLANTADA.WORDPRESS.COM

Express.hr2.8.2015

Više od 26 milijuna ljudi posljednjih je dana 'odjenulo' svoje profilne fotografije na društvenim mrežama u dugine boje, a mnogi ne znaju zbog čega baš u njih.

Prvu zastavu u duginim bojama stvorio je Gilbert Baker, umjetnik i 'drag queen', i to davne 1978. godine. Dvije godine ranije počeo je razmišljati o tome, jer je smatrao da bi zastava bila puno jači simbol od znaka za pokret borbe za homoseksualna prava. „Svi smo mi ljudi, plemena. A zastave označavaju moć, tako da je to bilo baš prikladno“, izjavio je naknadno Baker.

Beker je smatrao da pokret treba nešto svoje, a duga je bila savršena jer je prikazivala raznolikost rasa, spolova i godina. Uz to, riječ je o prirodnoj boji koja dolazi s neba. Zastava u duginim bojama mogla se povezati i s Judy Garland, omiljenom figurom gay zajednice, koja je pjevala 'Somewhere over the rainbow' u 'Čarobnjaku iz Oza'.

Prije toga je oznaka za homoseksualce bila ružičasti trokut, kojeg su prethodno koristili nacisti pri označavanju homoseksualaca i drugih 'seksualnih prijestupnika' u koncentracijskim logorima. Iako je homoseksualni pokret prihvatio ružičasti trokut kao svoj znak 1970-ih, i dalje su imali osjećaj da on sa sobom nosi neke zastrašujuće konotacije.

FOTOGRAFIJA: TRANSMUSEPLANET.BLOGSPOT.COM

Djelomično zbog ružičastog trokuta, svijetle boje uvijek su igrale važnu ulogu u homoseksualnoj identifikaciji, pogotovo ljubičasta. Bakerova baka imala je prodavaonicu sa ženskom odjećom i on je odmalena bio fasciniran odjećom i materijalima. No odrastao je u malom konzervativnom gradiću u Kansasu, te nikad nije naučio šivati.

Napustio je dom kako bi se pridružio vojsci i krenuo je u San Francisco 1972. godine, upravo kad je gay zajednica počela cvjetati. Prva stvar kad je došao bila je da je nabavio mašinu za šivanje.

Zbog krojačkog talenta, počeo je šivati zastave za prosvjede, a prva u duginim bojama pojavila se kad je Harvey Milk, prvi otvoreno homoseksualni političar u većem američkom gradu, zamolio Bakera da napravi zastavu za marš kojeg je on organizirao, svega nekoliko mjeseci prije nego je Milk ubijen.

FOTOGRAFIJA: ARTICLES.LATIMES.COM

Baker je s 30-ak volontera izradio ogromnu zastavu koju su podigli u centru San Francisca 25. lipnja 1978. godine. Uz zastavu u duginim bojama, tamo je bila i američka zastava koja je umjesto crene, bijele i plave boje imala trake u duginim bojama.

Bakerova originalna zastava imala je osam boja: žarkoružičastu, crvenu, narančastu, žutu, zelenu, tirkiznu, indigo plavu i ljubičastu, ali s vremenom je izgubila pruge i prešla u verziju sa šest boja, kakva je i danas, s tim da svaka boja ima određeno značenje: žarkoružičasta je tu za seks, crvena za život, narančasta za ozdravljenje, žuta za sunčevu svjetlost, zelena za prirodu, tirkizna za umjetnost, indigo za harmoniju i ljubičasta za duh.

OSTALI ČLANCI

Novo lice brenda

MODERNA OBITELJ

Novo lice brenda

Dvojica gej očeva iz Atlante i njihovo četvero djece, zahvaljujući popularnosti na društvenim mrežama, postali novo zaštitno lice Acne Studios.

Prvi čovjek Apple-a

LIFESTYLE

Prvi čovjek Apple-a

Nikad o svojoj seksualnosti nisam govorio. Sve do sad. Želim biti jasan, ponosan sam što sam gay i smatram to jednim od najvećih božjih darova, napisao je Cook.

Rekreirali fotografiju staru više od 20 godina

LIFESTYLE

Rekreirali fotografiju staru više od 20 godina

Nicholas Cardello i Kurt English u vezi su više od dva desetljeća, a rekreiranjem fotografije koju su snimili u martu 1993. godine na paradi ponosa u Washingtonu rastopili su srca mnogih korisnika interneta.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se