Vijesti / Društvo

PAPA RAZOČARAO KATOLIKE

Katolička crkva neće priznati gej partnerstva

Katolička crkva neće priznati gej partnerstva
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: SCRAPPLEFACE.COM

Tanjug/Newsweek9.4.2016

Papa Franja je ublažio stav Rimokatoličke crkve prema nevenčanim parovima i razvedenima, ali je prema homoseksualcima zadržao "status kvo".

Papa je u dokumentu na 260 strana pod naslovom "Amoris Laetitia" (Radost ljubavi) naveo da Crkva treba da bude manje stroga i više saosećajna prema "nesavršenim" katolicima, kao što su razvedeni i ponovno venčani, ističući da "niko ne treba da bude osuđen doveka", prenela je agencija AFP. Parovima koji nisu venčani, a žive zajedno "treba poželeti dobrodošlicu u Crkvu i voditi ih, strpljivo i diskretno", dok oni koji su se razveli i ponovo venčali "nisu ekskomunicirani pa ih ne treba tako ni tretirati", naveo je papa u novim smernicama za stav Crkve prema porodici.

Kad je reč o stavu Crkve prema homoseksualcima, papa Franja se odlučio da zadrži "status kvo", što predstavlja udarac za liberale, koji su se nadali da će se Rimokatolička crkva malo više otvoriti prema ljudima homoseksualne orijentacije. On je naveo da su biskupi okupljeni na Sinodima 2014. i 2015. godine zaključili da "apsolutno nema temelja za stav da su homoseksualne zajednice na bilo koji način slične Božjem planu za brak i porodicu", navodi se u jednom od samo dva pasusa posvećena pitanju homoseksualaca u čitavom dokumentu. Iako papina "apostolska egzortacija" izražava protivljenje "svakom znaku nepravedne diskriminacije" bazirane na seksualnoj orijentaciji, ona takođe ne sadrži pozitivne reči o vezama između homoseksualaca.

FOTOGRAFIJA: PINKNEWS.CO.UK

Iako to nije neočekivano, predstavlja razočaranje za gej katolike koji su, kad je papa Franja tek postao poglavar Rimokatoličke crvke, dobili nadu da će doći do stvarne promene nakon njegovog čuvenog komentara o homoseksualnosti "Ko sam ja da im sudim?" Taj dokument predstavlja kulminaciju trogodišnjeg rada poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je prvo poslao upitnike porodicama širom sveta, u kojima ih je pitao za njihove nade i strahove, a zatim je okupio biskupe i kardinale na dva Sinoda u Rimu, na kojima ih je podsticao da razgovaraju, pa čak i da izraze neslaganja oko pitanja koja unose podele u crkvene zajednice u mnogim zemljama.

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Provode više vremena sa svojom djecom

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se