Vijesti / Društvo

HOMOFOBIJA U BUDVI

Zbog poljubaca gej par izbačen iz Top Hila

Zbog poljubaca gej par izbačen iz Top Hila
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: BLIC.RS

rtcg.me17.8.2015

Dva mladića, jedan iz Crne Gore, a drugi iz Njemačke, koji su u emotivnoj vezi, isprebijani su i izbačeni iz diskoteke Top Hil u Budvi zbog poljubaca, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres, a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ovaj istopolni par, koji zajedno provodi odmor u Budvi, zabavljao se i uživao u odličnoj atmosferi poznate diskoteke. U jednom trenutku otvoreno su razmjenili, bez bilo kakvog prikrivanja, nekoliko poljubaca što je kod jednog od zaštitara izazvalo revolt i homofobično nasilje. Psovao ih je i vrijeđao i tvrdio da 'pedere' neće tolerisati u objektu. Prilikom nasilnog izvođenja iz diskoteke, njemačkog državljanina je ošamario, a crnogorskom državljaninu zaštitar je zadao udarce u predjelu potiljka - saopštili su iz te NVO.

Mladići, kako se navodi, nijesu pružali bilo kakav otpor već su s lica mjesta, ujutro oko četiri sata, kontaktirali budvansku policiju.

"Iz policije im je, na žalost, saopšteno da nijesu u prilici da izađu na lice mjesta već da dođu u stanicu policije i podnesu prijavu", navodi se u saopštenju.

Par je, potom, o incidentu obavijestio NVO LGBT Forum Progres, koja je zatražila od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da naloži provjeru postupanja zaštitarske službe jer je, dodaju, prema argumentovanim navodima oštećenih, došlo do ozbiljnog kršenja Zakona o zaštiti lica i imovine.

FOTOGRAFIJA: NOVOSTI.RS

"Posebno je uočljiva brutalna upotreba sile motivisana mržnjom prema homoseksualcima. Konjević je obaviješten da lice koje je vršilo poslove zaštite ni minimalno nije poštovao dostojanstvo, ugled, čast i osnovna ljudska prava ovog istiopolnog para. Zaštitar je bez bilo kakvog razloga brutalno upotrijebio prema gej paru fizičku snagu i izbacio iz objekta samo zato što su ramijenili poljupce, čime je očigedno došlo i do neravnopravnog tretmana u odnosu na ostale posjetioce diskoteke. Konjević je obaviješten da policiji, što je zakonska obaveza, nije pružen pisani izvještaj o primjeni ovlašćenja", kazali su u LGBT Forumu Progres.

Očekuju od vlasnika kompanije koji upravljaju diskotekom Top Hil da se odlučno distanciraju od homofobičnog nasilja i ponašanja zaposlenog zaštitara i time zaštite svoju kompaniju i poslovni ugled od, kako su naveli, dalje diskriminatorne reputacije.

Upravi policije podnijeta je i prijava protiv policijskog službenika zbog neadekvatne primjene raspoloživih službenih ovlašćenja.

LGBT Forum Progres o incidentu je obavijestio sve relevantne državne adrese i ukazao da je implementacija vladine LGBT politike na terenu i u praksi u ozbiljnoj krizi i da se ne postižu očekivani rezultati u pogledu društvenog prihvatanja LGBT osoba.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Ples i antikviteti

INSPIRACIJA

Ples i antikviteti

Antika kao inspiracija u renesansi plesa: klasična povezanost i talijanski ples iz petnaestog stoljeća.

Provode više vremena sa svojom djecom

DRUŠTVO

Provode više vremena sa svojom djecom

Istopolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Univerziteta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT porodice.

Prvo muslimansko gay vjenčanje

DRUŠTVO

Prvo muslimansko gay vjenčanje

U Velikoj Britaniji je sklopljen prvi istospolni brak među pripadnicima muslimanske vjere, javljaju svjetski mediji.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

Evrovizija 2016

sicer, četvrtak, 14.4.2016 / 12:26

Gay život u Zagrebu

marc, četvrtak, 7.4.2016 / 19:21

Mlađi ili stariji?

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:18

Royal Revolt 2

andjjkk, četvrtak, 7.4.2016 / 9:15

Kineski restoran

marc, sreda, 23.3.2016 / 13:57

Modni dizajneri i stilisti

petstopet, sreda, 23.3.2016 / 13:32

Gay mačak raskrinkan

Heisenberg, sreda, 23.3.2016 / 9:53

Gay jezik polari

Heisenberg, ponedeljak, 21.3.2016 / 18:06

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se